Turism verde și rural în România. Ce arătăm lumii când vine vorba de autentic și frumos FOTO

0
Publicat:

Turiștii care vor să exploreze destinațiile rurale, tradițiile, gastronomia și folclorul autentic din România au de unde alege. Țara noastră ascunde comori autentice în satele sale, unde natura și tradițiile se împletesc într-un mod unic.

Lacul Zănoaga / Apuseni. FOTO Bogdan Papuc
Lacul Zănoaga / Apuseni. FOTO Bogdan Papuc

De altfel, o țară este apreciată, mai cu seamă, pentru zonele turistice și pentru tradițiile și gastronomia locală. Folclorul din Țara Hațegului, traseele montane din Apuseni sau Bucegi, dar și conacele transilvănene, sunt comori neprețuite.

Căsuțe Tradiționale din Maramureș

Casele maramureșene erau construite numai din lemn, pe fundație din piatră, acoperite cu “draniță”, adică șindrilă. Formă acoperișului era în patru ape și țuguiate pentru a nu se opri zăpadă pe ele. În față și pe o lature aveau atașate o prispă, “șatră” cu stâlpi din lemn frumos “impistriti”(decorate), formând adevărate arcade și care dădeau o notă specific maramureșeană acestor case.

Căsuțe Tradiționale din Maramureș. FOTO romaniadevis.ro
Căsuțe Tradiționale din Maramureș. FOTO romaniadevis.ro

O casă era compusă din două încăperi și tindă între ele care comunica cu podul neavând tavan. În tindă se scotea hornul de la sobă și astfel fumul mergea direct în podul casei unde iarnă erau agățate preparatele din porcul care se sacrifice pentru sărbătorile Crăciunului, spre a fi conservate în fum și a fi păstrate la rece, potrivit romaniadevis.ro.

Turiștii se pot bucura de ospitalitatea localnicilor și de meșteșugurile tradiționale.

Gastronomia din Bucovina

În Bucovina, vei gusta preparate tradiționale românești, cum ar fi sarmalele, mămăliga și plăcintele cu brânză. Zona este renumită pentru bucătăria sa autentică, dar și pentru preparatele de care muntenii, de exemplu, nu prea au auzit.

România are 12 produse recunoscute și protejate în Uniunea Europeană FOTO Shutterstock
România are 12 produse recunoscute și protejate în Uniunea Europeană FOTO Shutterstock

Bucovina este un spaţiu în care convieţuiesc în armonie numeroase minorităţi etnice: huţulii, armenii, germanii, evreii, ruşii, ucrainenii, polonii, romii, italienii şi maghiarii. Cu toții au contribuit semnificativ la îmbogăţirea şi înnobilarea bucătăriei bucovinene, prin preparate precum gustoasa salată de conopidă opărită cu usturoi sau ceapă şi maionează. Specifice zonei mai sunt și "Babele bucovinene" nişte cozonaci copţi în tăvi din ceramică.

Plăcintă dobrogeană FOTO Shutterstock
Plăcintă dobrogeană FOTO Shutterstock

12 produse românești sunt  protejate în Uniunea Europeană: pita de Pecica, plăcinta dobrogeană, salamul de Sibiu, magiunul de prune de Topoloveni, novacul afumat din Țara Bârsei, salata cu icre de știucă de Tulcea, cârnații de Pleșcoi, scrumbia de Dunăre afumată, telemeaua de Sibiu, cașcavalul de Săveni, salata tradițională cu icre de crap și telemeaua de Ibănești. Primele nouă au certificare IGP (Indicație Geografică Protejată), salata tradițională cu icre de crap a intrat în Registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate (STG), în timp ce telemeaua de Ibănești are certificare DOP (Denumire de Origine Protejată).

Folclorul din Țara Hațegului

În Țara Hațegului, turiștii vor fi înconjurați de legende și povești străvechi. Acolo poți asculta muzică populară autentică și participa la festivaluri folclorice.

O călătorie în Țara Hațegului - Retezat este ca o călătorie în timp. Acolo au fost descoperite resturi ale unor dinpzauri, iar venind în vremuri mai recente, vei vedea peisaje montane, lacuri și plante carnivore, toate rămase din era glaciară, de acum 10.000 de ani. De asemene, te vei bucura de urmele lăsate de romani în antichitate, la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, și de primele lăcașuri ale creștinismului – Biserica Densuș.

Fosile de dinozauri descoperite în Țara Hațegului. Foto Janos Magyar
Fosile de dinozauri descoperite în Țara Hațegului. Foto Janos Magyar

În urmă cu 70 de milioane de ani, Țara Hațegului a fost o insulă tropicală cu vulcani și dinozauri unici în lume, potrivit eco-romania.ro. Astăzi, poți descoperi secretele dinozaurilor din Cretacic, explora mări dispărute și experimenta erupții vulcanice. Aventura începe în orașul Hațeg, unde vizitezi Casa Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului. Apoi, în satul Densuș, descoperi Casa Vulcanilor, iar pe Valea Dinozaurilor, la Sânpetru, explorezi Casa Dinozaurilor Pitici și Casa Tradițiilor.

Trasee Montane în Apuseni - peisaj calcaros unic în Europa

Munții Apuseni atrag ca un magnet prin satele izolate și peisajele montane spectaculoase. Acolo poți să faci drumeții și să explorezi peșteri și cascade. Apusenii oferă turiştilor posibilitatea petrecerii timpului liber atât prin străbaterea de trasee turistice montane, cât şi prin plăcerea unei plimbări pe bicicletă.

Ştei-Pietroasa-Poiana Florilor-Arieşeni este traseul pe care vi-l propunem astăzi, un traseu de aproximativ 70 de kilometri. Are o dificultate medie, accesibil iubitorilor de aventură pe două roţi.

Cazare în Conace Transilvănene

Conacele tradiționale din Transilvania oferă o experiență românească autentică. Acolo vei fi înconjurat de mobilier vechi, povești și atmosferă boemă.

În România, din loc în loc, se ivește câte o poartă a câte unui conac sau a unui castel, străjuind construcții vechi de sute de ani. România este plină de astfel de locuri unde te poți caza și unde poți trăi așa cum o făceau familiile nobile odinioară. Experiența unei astfel de cavanțe, într-un conac sau un castel cu camere cu aer boem și mâncare „pe placul boierului”, păstrând amintirea vremurilor trecute, nu poate fi trecută cu vederea. Aveți aici mai multe variante la îndemână.

Conacul Brătescu. FOTO Aventurescu.ro
Conacul Brătescu. FOTO Aventurescu.ro

Unul dintre conazele care oferă cazare este Conacul Brătescu - un loc altfel, situat în Bran. Conacul Bratescu este un boutique hotel menit să ofere o experiență plăcută, să fie capabil să inspire. Fiecare cameră are un design unic, iar Conacul Brătescu are o poveste. Activitățile pe care Conacul Brătescu le propune turiștilor sunt conectate cu natura, apropiate de specificul locului.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite